Geçmişteki Saç Tasarımları Ve Günümüz Trendleri

 

Geçmişteki Saç Tasarımları Ve Günümüz Trendleri

Saç; gücün, gençliğin, canlılığın sembolü olarak önemini korumuş; tarihte de pek çok toplum, saçı “gücün merkezi” olarak değerlendirmiştir.
 
Antik Çağ’da saçlar için kullanılan aksesuarlar toplumsal statüyü belirlerken, saçlara uygulanan şekiller ise kadınların durumuna ilişkin bilgiler vermiştir.

Antik Yunan’da kadınlar yas tutmuyorlarsa ve köle değillerse saçlarını kestirmemişler ve saçlarını uzun lüleler ya da topuz yapmışlardır. Bu dönemde kıvırcık saçlar yalnızca günün modası değil aynı zamanda değişimin, özgürlüğün ve yaşama mutluluğunun bir simgesi olmuştur. Dar bir alnın güzelliğin ifadesi olduğunu düşünen Yunanlılar, saçlarını alınlarını daraltacak şekilde kullanmışlardır.
Antik Roma’da saçlar abartılı, çok sık bukleli ve örgülerle tasarlanmıştır. Saçlar bu dönemde pancar ve erik özü ile boyanmıştır. İlk saç rengi açma işlemi de Romalılar tarafından uygulanmıştır.
M.Ö.6-7.yüzyılda saçlar inciler ve kurdeleler ile süslenmiş; üst sınıf kadınlar saçlarını altın, gümüş ve bronzdan yapılan hilal şeklindeki taçlarla süslemişlerdir.

Orta Çağ’da saç trendi, kenarları dışa kıvrık ve her zaman bakımlı olması üzerine şekillenmiştir. Örgüler ise saça bir imza bırakmak gibi algılanmıştır. Üç iplik örgü, dört yollu örgü, büküm, çapraz ve dokuma tarzı Orta Çağ’a damgasını vurmuş modeller olmuştur. Örgü dışında uzun ve kısa saçlar dışa doğru kıvrımlara bürünmüştür.

Rönesans döneminde genellikle saçlar basit bir stilde bırakılmış, asıl etki saç ve aksesuarları ile verilmiştir. Bu saçlar bazı kadınlar tarafından kurdelelerle süslenmiştir. Peruklar da bu dönemde kullanılmıştır.

Dolgun ve uzun saçlar daha sağlıklı kabul edilmiş; resim sanatında Venüslerin Madonnaların saçları dolgun ve uzun çizilmiştir.

Fransa’da XIII.Louis (1601-1643) döneminde bir av partisinde attan düşen Matmazel Fontage, dağılmış saçlarını bir çorap lastiği ile toplamış ve bundan sonra kadınlar arasında “fontage stili” denilen saç modası doğmuştur.
 
Fransız kralı IV.Henry ve Marie de Medici’nin kızı olan Henrietta Maria (1609-1669), saç stillerinin yumuşaması konusunda öncü olmuş; saçların şakaklardan ve alnından buklelerin düşmesine izin vermiştir

18.yüzyılın Fransız modasında saçlar abartılı biçimde kabartılmıştır. Marie Antoniette’nin de yoğun olarak kullandığı bu model, pudralanan saçların üst kısmının kreplenmesi ile oluşturulmuştur. En üste de beyaz deve kuşu tüyleri takılan bu saç stili kısa sürede tüm Fransızlar tarafından taklit edilmiştir.

Gri saç, 18.yüzyılın en popüler saç rengi olmuştur. Marie Antoinette gibi genç kadınlar kabarttıkları saçlarını gri tonlarda pudralamışlardır. Diğer pastel renklerde pudralamalar da yapılsa da en popüler renk gri olmuştur.

1872’de Fransız kuaför Marcel Grateau, kendi geliştirdiği yuvarlak demirden oluşan maşa ile dalga tekniğini bulmuştur.

1913 yılında mavi, menekşe moru gibi renkler dünyada moda olmuştur.
Kısa saçlar özellikle aktif olarak hayatın içinde yer alan kadınlar tarafından tercih edilmiştir.

Coco Chanel 1918’den itibaren görünmeye başlayan ve 1923’te yaygınlaşan kısa saç modasının öncüsü olmuştur: Coco, gaz ocağı patlaması sonucu uzun saçları yanınca saçlarını erkek stilinde keserek o gece operaya gitmiş ve tüm ilgiyi üzerine çekmiştir. Ertesi gün Parisli kadınlar “Chanel stili” saç istemişlerdir.
 
1920’li yıllarda flapper kızları ile birlikte kısa kesilmiş düz ve özellikle dalgalı saçlar flapper tarzının temel taşları arasında olmuştur.

Türkiye’de de Cumhuriyet döneminde kadınlar kısa saç tercih etmişler, “bob” tarzı saç kesimi ve erkeksi görünüş 1920’lerin başında dünya çapında kabul görmeye başlayan bir moda akımı olmuştur. Bu yeni kısa saç modeli Paris’te “a la chinoise”, Osmanlı İmparatorluğu’nda ise şehirde yaşayan Rus mülteci kadınlarından esinlenerek “a la russe” adını almıştır.

1930’larda saçlar uzamaya bırakılmış, genellikle dalgalı bir moda benimsenmiş ve doğallık ile uyum önemsenmiştir.

1930 başlarında Jean Harlow neredeyse beyaz kadar açık renkli olan platin sarısı saçları ile ün kazanmıştır. Harlow yıldızlığa yükseldiğinde kadınlar onun gibi görünmek için saçlarını boyatmaya başlamıştır.

Hollywood stilisti Antoine tarafından çıkarılan Claudette Colbert’in saç kakülleri moda olmuştur.
1940’larda Hollywood filmlerinin moda üzerindeki etkisi devam etmiş; abartılı uzun ve kıvırcık saç modelleri moda olmuştur.

Ünlü yıldız Veronica Lake, kakülleri gözünün önüne gelen hacimli saç stili ile yeni bir trend yaratmıştır.

1950’lerde saçlar daha basitleştirilmiş, kabarık ve bol spreyli saçlar kullanılmıştır.
Kaküllerin modası geçmiş ve saçlar kısa, hafif dalgalı veya permalı olmaya başlamıştır. Topuzlar ve muz topuzlar (french pleat) popüler olmuştur.

Kuzu başı, at kuyruğu gibi hayvan özelliklerinden esinlenilen saç modelleri bu dönemde ortaya çıkmıştır. Picasso’nun modeli genç kızın atkuyruğu saç modeli portresi bu saç modelinin yayılmasına neden olmuş, özellikle genç kız ve öğrencilerde hemen benimsenmiştir.

Fransız aktris ve dansçı Zizi Jeanmaire, Britanya’da ala garson diye bilinen kırpık saçlı yaramaz çocuk görünümünü popülerleştirmiştir.

Kovan saç stili kadınlar arasında çok popüler olmuş ve bu stil on yıl boyunca sürmüştür. Audrey Hepburn “Tiffany’de Kahvaltı” filminde bu saç stili ile görülmektedir.

Saç tasarımcısı olan Kenneth Battelle, Marilyn’in sağ gözünün üzerinden bir kakül yaparak onun bilindik çan modelini abartmış, sol tarafındaki saçlarını da aşağı doğru kavislendirerek alnının üzerindeki saçları da deniz dalgası şeklinde havalandırmıştır. Bu şekilde Marilyn’in yüz hatları ve makyajı daha çok vurgulanmıştır. Bu saç modeli daha sonraları ölümsüz bir modele dönüşmüştür.
 
 
1960’larda doğallık ön plana çıkarken, pixie (kısa saç kesimi) moda olmuştur.

1960’larda “twiggy” akımı ortaya çıkmış, adını “twiggy” lakabı ile tanınan İngiliz model Lesley Lawson’dan alan bu akımda zayıf beden, büyük göz, uzun kirpik ve kısa saç karakterize edilmiştir.
Vidal Sassoon, 1963’te ilk kez manken Nancy Kwan üzerinde açılı geometrik saç tasarımları yapmış ve bu tarzlar 1960’larda büyük ilgi görmüştür.

Bu saç kesiminin adına “wedge bob” denir. Vidal Sassoon saç tasarımında dönemin en önemli imgelerinden biri olmuştur. Geometrik Bauhause ekolünden ilham alarak tasarladığı saç stili kadın ve erkeklere uygulanabilen bir model olmuştur. Sınırları belli, kakülü bulunan bir saç kesimidir. Bu kesim ile genç kızların kullanım rahatlığı düşünülmüş ve saç yıkama süresinden şekillendirme aşamasından kurtarmak için tasarlanmıştır.

Mia Farrow’un Sassoona’a kestirdiği saç modeli büyük kitlelerde bir çığır açmıştır.
 
1970’lerde farklı stiller yoğun olarak kullanılmış, uzun saçlar kimi zaman dağınık kimi zaman örgülü şekilde kullanılmıştır. Bu dönemde sarma çubuklar, bigudilerden yararlanılmamış, saçlar kendi haline bırakılmıştır.

Farah Fawcett kabarık ve gür saçları markalaştırmıştır.

Punk kültürü bu dönemde ortaya çıkmıştır. Saçlar kırmızı, yeşil, mavi, sarı veya siyah çizgili peroksit tonlarında sert ve sivri biçimliydi. Uçları dışa dönük, kıvırcık, orta uzunluktaki saçlar daha elegan ve yetişkin bir görünümü sembolize etmiştir.

1980’lerde Brooke Shields, Meryl Streep’in saç rengi ve biçimi idol olarak seçilmiş, Kim Basinger’ın dağınık saç tarzı ile düz, doğal taranmış saçlar veya sıkıca toplanmış İspanyol stili topuzlar moda olmuştur.
 
1990’larda saçlar, uzun katlı kaküllü ve yüzü vurgulayan modellerden oluşmuştur. Sarı renkli saçlar, meçler, röfle ve gölgeler bu dönemde çok moda olmuştur.
 
Saçlar açık sarıya ya da pembemsi kırmızıya boyanmış, omuz hizasında kat kat ve uçları dışa dönük fönlü olarak kullanılmıştır.

90’ların sonlarına doğru kısa kesilmiş modern formlu saçlar görülmüştür.

2000’li yıllarda saç tasarımları daha kişiselleşmiş ve sık aralıklarla değişimler uygulanmıştır. Bu dönemde ortaya çıkan pin-up sokak modası ile rock ve punk imajı birleştirilmiş, farklı renkli saç kullanımları ön plana çıkmıştır.
 
21.yüzyılın ilk çeyreğinde bulunduğumuz dönemde de saç trendleri geçmişte olduğu gibi değişimler geçirmiş, zaman zaman geçmiş saç stilleri günümüze uyarlanmıştır.
 
 
2020’in saç trendlerinin başında 90’ların örgüleri gelmektedir.

Aksesuarlar ile desteklenmiş dağınık topuzlar

Canlı parlak tonlar

Saçlarda İnci Kullanımı

Çiçek Temaları

At kuyruğu

Bob Kesim

2020’nin en trend saç renkleri arasında ise parlak kestane, bal sarısı, klasik Hollywood sarısı, çilek pembesi, kızıl ve kalın balyajlar ile kontrast kökler yer alıyor.

 

 

 

Diğer Blog Yazıları

BİZ SİZİ ARAYALIMLÜTFEN FORMU DOLDURUNUZ